2ο Πανελλήνιο Συνέδριο 
Τεχνητής Νοημοσύνης (ΣΕΤΝ-02)

Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ)    
και
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής    
Ξενοδοχείο "Φιλίππειον", Θεσσαλονίκη    
11-12 Απριλίου 2002  

Δείτε τα συμπεράσματα του συνεδρίου

Next

Home
Στόχοι
Δελτίο Τύπου
Συμπεράσματα
Εγγραφή
Ημερομηνίες
Επικοινωνία
Πρόγραμμα
Φωτογραφίες
Εκδηλώσεις
Χορηγοί
Επιτροπές
Πρακτικά
Χρήσιμα
Υποβολή εργασιών

Προσκεκλημένη Ομιλία

Πέμπτη 11 Απριλίου, 09:45 – 10:45, Αίθουσα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

 "Understanding the Internet"

Χρίστος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Berkeley

Περίληψη:

Το Διαδίκτυο αποτελεί το πολυπλοκότερο και το πιο ενδιαφέρον υπολογιστικό κατασκεύασμα της εποχής μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι καινοτομίες που παρουσιάζει το Διαδίκτυο αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος για την επιστημονική κοινότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης:

bullet

Το Διαδίκτυο δε σχεδιάστηκε αλλά προέκυψε εξελικτικά ως αποτέλεσμα μιας συνολικής νοητικής διεργασίας μιας νοήμονος οντότητας, του ανθρώπου. Συνεπώς η εξέλιξή του είναι ενδιαφέρουσα για τους μελετητές της ανθρώπινης νοημοσύνης.

bullet

Το Διαδίκτυο αναπτύχθηκε άλλοτε συνεργατικά και άλλοτε ανταγωνιστικά από διάφορους πράκτορες (agents) πολυποίκιλης πολυπλοκότητας. Συνεπώς αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα πολυπρακτορικού συστήματος.

bullet

Το Διαδίκτυο προσφέρει πρόσβαση σε πλήθος ετερόκλητων δεδομένων, πληροφοριών και γνώσεων, των οποίων η κατανόηση, η οργάνωση και απρόσκοπτη ανάκληση αποτελούν σημαντική πρόκληση για τους ερευνητές των Βάσεων Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

bullet

Τέλος, το Διαδίκτυο αποτελεί το μέσο στο οποίο γεννιούνται, αναπτύσσονται, ανταγωνίζονται, εξελίσσονται και επικρατούν ή πεθαίνουν ιδέες και προγράμματα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

            Η ομιλία θα περιγράψει αυτήν τη συναρπαστική ερευνητική περιοχή με τη χρήση πολλών παραδειγμάτων από την πρόσφατη έρευνα.

 

            Ο κ. Χρίστος Παπαδημητρίου (www.cs.berkeley.edu/~christos) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Μετά την αποφοίτησή του από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1972) πήγε στην Αμερική όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1976 από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στην Επιστήμη των Υπολογιστών και δίδαξε Πληροφορική στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Μ.Ι.Τ., Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Στάνφορντ. Από το 1995 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, όπου είναι τώρα Καθηγητής στην έδρα C. Lester Hogan και από το 1999 πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής.

            Ο κ. Παπαδημητρίου έχει δημοσιεύσει 4 διδακτικά βιβλία και πάνω από 200 ερευνητικές εργασίες πάνω στους Αλγορίθμους, την Πολυπλοκότητα, και τις εφαρμογές τους στην Βελτιστοποίηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Ρομποτική, τα Οικονομικά και το Διαδίκτυο. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ, εξέχων μέλος (fellow) της ACM, και του έχει απονεμηθεί τιμητικό διδακτορικό από το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης, καθώς και το βραβείο Knuth. Πρόσφατα συνέγραψε και το μυθιστόρημά "Το Χαμόγελο του Turing" το οποίο κυκλοφορεί και στα Ελληνικά.

Copyright © 2001 - 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης
Για προβλήματα και παρατηρήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των σελίδων επικοινωνείστε με τον Γιάννη Ρεφανίδη
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/02.
Ο δικτυακός τόπος δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα MS-FrontPage 2000/XP.