2ο Πανελλήνιο Συνέδριο 
Τεχνητής Νοημοσύνης (ΣΕΤΝ-02)

Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ)    
και
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής    
Ξενοδοχείο "Φιλίππειον", Θεσσαλονίκη    
11-12 Απριλίου 2002  

Δείτε τα συμπεράσματα του συνεδρίου

Back Next

Home
Στόχοι
Δελτίο Τύπου
Συμπεράσματα
Εγγραφή
Ημερομηνίες
Επικοινωνία
Πρόγραμμα
Φωτογραφίες
Εκδηλώσεις
Χορηγοί
Επιτροπές
Πρακτικά
Χρήσιμα
Υποβολή εργασιών

Δελτίο Τύπου

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου που προέκυψαν από τις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών, τις 42 ανακοινώσεις εργασιών, τις 45 αναρτημένες εργασίες και συνοψίστηκαν στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που έγινε στο τέλος με θέμα τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης, καταλήγουν στο ότι:

"Στη νέα εποχή που βιώνουμε, την κοινωνία της Πληροφορίας, οι τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών δημιουργούν νέες μεθόδους εργασίας, νέους τρόπους εκπαίδευσης, νέες μορφές ψυχαγωγίας και νέες επιχειρηματικές πρακτικές, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η εκπαίδευση μετασχηματίζεται και προσανατολίζεται περισσότερο στην αναζήτηση παρά στην απομνημόνευση. Η εργασία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα μπορεί να είναι άχρηστη και ταυτόχρονα να υπάρχει αύξηση της παραγωγής και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
 
Η ΤΝ έχει διεισδύσει σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου με τη μορφή των "έξυπνων" συσκευών, σκοπός των οποίων είναι να κάνουν τη χρήση της τεχνολογίας ευκολότερη για τον άνθρωπο, δημιουργώντας συστήματα που:
bullet
Επικοινωνούν με τον άνθρωπο σε φυσική γλώσσα.
bullet
Αντιλαμβάνονται το περιβάλλον (μηχανική όραση, αναγνώριση προτύπων).
bullet
Μαθαίνουν και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του χρήστη (μηχανική μάθηση, νευρωνικά δίκτυα, γενετικοί αλγόριθμοι).
bullet
Αποθηκεύουν γνώση, συλλογίζονται και σχεδιάζουν ενέργειες για την επίλυση ενός προβλήματος (συστήματα γνώσης, σχεδιασμός ενεργειών-planning).
bullet
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω σε ρομποτικά συστήματα είτε για τη βιομηχανία και το διάστημα ή για τη διασκέδαση.
 
Βέβαια, όπως επισημάνθηκε και από τους περισσότερους ομιλητές, οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς να θεωρούν πια τετριμμένα τα παραπάνω επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, γιατί δε γνωρίζουν τη τεχνολογία που απαιτείται για να γίνει αυτό. Συνεπώς, είναι απαραίτητη μια μεγαλύτερη επαφή της έρευνας με την Κοινωνία με δημοσιοποίηση και εκλαΐκευση ίσως των επιτευγμάτων αλλά και των μεθόδων της ΤΝ.
 
Από τη δημιουργία του Διαδικτύου (Internet), ενός κόσμου με 360 εκατομ. χρήστες (από τους οποίους το 1,5 εκατομ. στην Ελλάδα), με 4,5 εκατομ. δικτυακούς τόπους και πάνω από 1 δισεκατομ. ιστοσελίδες, η ΤΝ καλείται να προσφέρει στο χώρο αυτό που:
bullet
Περιέχει μια χαοτική ποσότητα πληροφορίας που απαιτεί έξυπνη οργάνωση και αναζήτηση για να είναι προσπελάσιμη.
bullet
Απαιτεί ειδικές τεχνικές (τεχνικές εξόρυξης γνώσης από δεδομένα-Data Mining) ώστε τα δεδομένα να γίνουν πληροφορία και γνώση.
bullet
Δημιούργησε νέους τρόπους ανάπτυξης λογισμικού (βασισμένη σε προγράμματα πράκτορες-agents).
bullet
Δημιούργησε νέες εφαρμογές, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ηλεκτρονική εκπαίδευση, που απαιτούν ανθρωποκεντρικούς τρόπους επικοινωνίας για να γίνει βιώσιμος, γιατί απευθύνονται στον καθημερινό πολίτη.
bullet
Οι άνθρωποι στο άμεσο μέλλον θα έχουν συνεχή (φορητή) προσπέλαση και θα εξαρτώνται από αυτό για τη δουλειά τους, τη διασκέδαση και πολλά άλλα.
 
Τα επιτεύγματα της έρευνας στην ΤΝ, έχουν και θα εξακολουθήσουν να έχουν επίδραση στην εργασία μας, στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση (εξελιγμένα video games) και στη ζωή μας γενικότερα.
 
Οι αρχές και μέθοδοι της ΤΝ έχουν τώρα εισβάλει σε όλες τις εφαρμογές, είναι πανταχού παρούσες, διάχυτες, κοινότατες. Τα διαθέσιμα προϊόντα σήμερα είναι μέρος από αυτά που σύντομα θα προκύψουν και αποτελούν βήματα προς το μέλλον της ΤΝ.
 
Τελικό συμπέρασμα του συνεδρίου αποτελεί ότι το ζητούμενο από την έρευνα στην ΤΝ δεν τόσο είναι να δημιουργήσουμε ένα σκεπτόμενο κατασκεύασμα αλλά να δημιουργήσουμε προϊόντα που κάνουν χρήσιμα πράγματα. Και όσον αφορά τις φοβίες των ανθρώπων σχετικά με μία επανάσταση των έξυπνων μηχανών εναντίον του, ίσως στο μέλλον θα πρέπει να ξεφύγουμε από τις έμμονες ιδέες που μας επέβαλε ο κινηματογράφος και να ασχοληθούμε με άλλους πιο άμεσους κινδύνους για το ανθρώπινο είδος."

Λίγα λόγια για το συνέδριο

Στο συνέδριο συμμετείχαν 304 σύνεδροι χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της Οργανωτικής επιτροπής και οι προσκεκλημένοι, αριθμός μεγάλος για ένα θεματικό συνέδριο Πληροφορικής. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή φοιτητών όλων των Τμημάτων Πληροφορικής της Ελλάδας καθώς και ενδιαφέρον και συμμετοχή από εταιρείες.

Στο συνέδριο υποβλήθηκαν 121 εργασίες, σχεδόν από όλα τα Ιδρύματα της Ελλάδος, από τις οποίες 42 παρουσιάστηκαν προφορικά και έχουν δημοσιευθεί σε τόμο που έχει εκδώσει η Springer Verlag στη σειρά Lecture Notes in Artificial Intelligence, και 45 παρουσιάστηκαν ως αναρτημένες εργασίες (poster) και έχουν δημοσιευθεί σε συνοδευτικό τόμο που έχει εκδόσει το συνέδριο. Οι συγγραφείς ήταν κατά 85% Έλληνες (70% από ελληνικά ιδρύματα και 15% από ιδρύματα του εξωτερικού) και 15% Ξένοι.

Η ποιότητα των εργασιών αλλά και η παρουσίαση τους (από τα σχόλια των συμμετεχόντων) ήταν υψηλού επιπέδου, αντίστοιχη των διεθνών συνεδρίων. Η συμμετοχή των συνέδρων στις παρουσιάσεις των εργασιών (προφορικών και αναρτημένων) ήταν πολύ υψηλή (περίπου 100-150 άτομα) και σε όλες τις συνεδρίες. Στις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών, κ. Χ. Παπαδημητρίου και κ. Ι. Μυλόπουλου, ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν από 250-320 άτομα.

Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και για τις διάφορες εκδηλώσεις του Συνεδρίου, όπως το tutorial του κ. Θ. Ευγενίου για Data Mining, με το οποίο άνοιξε πρακτικά το συνέδριο, καθώς και τη συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας για το παρόν και το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, με την οποία έκλεισε το Συνέδριο.

Τέλος, στο Συνέδριο δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα από όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου, των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνίας για τον τομέα αυτόν της επιστήμης των υπολογιστών που στοχεύει στη σχεδίαση συστημάτων με χαρακτηριστικά που τα σχετίζουμε με τη νοημοσύνη στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Ένας τομέας πολυθεματικός, με βάσεις σε διάφορες επιστήμες, θετικές όπως τα μαθηματικά και τη μηχανική αλλά και θεωρητικές όπως η γνωσιολογία, η ψυχολογία αλλά και η Βιολογία.

Copyright © 2001 - 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης
Για προβλήματα και παρατηρήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των σελίδων επικοινωνείστε με τον Γιάννη Ρεφανίδη
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/02.
Ο δικτυακός τόπος δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα MS-FrontPage 2000/XP.