2ο Πανελλήνιο
Συνέδριο
|
Συμπεράσματα Συνεδρίου ΣΕΤΝ-2002Στο συνέδριο συμμετείχαν 304 σύνεδροι χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της Οργανωτικής επιτροπής και οι προσκεκλημένοι, αριθμός μεγάλος για ένα θεματικό συνέδριο Πληροφορικής. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή φοιτητών όλων των Τμημάτων Πληροφορικής της Ελλάδας καθώς και ενδιαφέρον και συμμετοχή από εταιρείες. Υποβλήθηκαν 121 εργασίες, σχεδόν από όλα τα Ιδρύματα της Ελλάδος, από τις οποίες 42 παρουσιάστηκαν προφορικά και έχουν δημοσιευθεί σε τόμο που έχει εκδώσει η Springer Verlag στη σειρά Lecture Notes in Artificial Intelligence, και 45 παρουσιάστηκαν ως αναρτημένες εργασίες (poster) και έχουν δημοσιευθεί σε συνοδευτικό τόμο που έχει εκδώσει το συνέδριο. Οι συγγραφείς ήταν κατά 85% Έλληνες (70% από ελληνικά ιδρύματα και 15% από ιδρύματα του εξωτερικού) και 15% Ξένοι. Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι το Συνέδριο προκάλεσε μεγάλη δημοσιότητα και όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι θεματικές περιοχές που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν οι:
όπου παρουσιάστηκαν εργασίες υψηλού επιπέδου αντίστοιχου διεθνών συνεδρίων. Το συνέδριο είχε την τιμή να φιλοξενήσει ως προσκεκλημένους ομιλητές τους καθηγητές κ. Χρίστο Παπαδημητρίου, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ των ΗΠΑ, και Ιωάννη Μυλόπουλο από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά, τους οποίους η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) ανακήρυξε με απόφαση της Γ.Σ. επίτιμα μέλη της. Ο κ. Παπαδημητρίου στην ομιλία του ανέπτυξε τη φιλοσοφία του διαδικτύου, τρόπους προσδιορισμού τυχαίων διαδρομών στο διαδίκτυο και τις δυνατότητες που δίνονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη να ξεπηδήσει από τα εργαστήρια στην αγορά εφαρμόζοντας τις μεθόδους και τα έξυπνα εργαλεία που διαθέτει για τη διαχείριση και επεξεργασία του τεράστιου όγκου δεδομένων που διατίθενται μέσω του διαδικτύου. Ο κ. Μυλόπουλος από την πλευρά του παρουσίασε τις δυνατότητες που δίνουν τα συστήματα των έξυπνων και πολλαπλών πρακτόρων στην ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων. Επί πλέον οργανώθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, όπου αποτυπώθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση, έρευνα, επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία. Συγκεκριμένα:
Ένα ή περισσότερα μαθήματα έχουν ήδη ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων της χώρας και ήδη έχουν αρχίσει να δίνονται σχετικά μαθήματα και στα ΤΕΙ. Αυτό που χρειάζεται είναι μία πιο πλήρης σειρά μαθημάτων που αφορούν αφενός τις αρχές και αφετέρου τις τεχνολογίες που βασίζονται στις μεθόδους της Τ.Ν. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά των προσκεκλημένων μας ομιλητών στην πρόσληψη μεγάλου αριθμού καθηγητών σε γνωστικά αντικείμενα της Τ.Ν. σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά.
Η Έρευνα σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης απασχολεί σημαντικό μέρος του ερευνητικού δυναμικού της Πληροφορικής της χώρας μας, όπως αυτό αποδεικνύεται και από τον μεγάλο αριθμό εργασιών που υποβλήθηκαν στο συνέδριο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα που έχουμε σήμερα στην αξιοποίηση μεθόδων και τεχνικών Μηχανικής Μάθησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερπληροφόρησης. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που δημιουργούνται στις βάσεις δεδομένων των Οργανισμών ή συσσωρεύονται από τη χρήση του διαδικτύου απαιτεί τη χρήση αυτόματων και έξυπνων μεθόδων για την αξιοποίησή τους, λύσεις που μπορούν να δοθούν με την αξιοποίηση μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης. Επί πλέον καταγράφηκε η ανάγκη για βαθύτερη έρευνα στις περιοχές: φυσικής επικοινωνίας ανθρώπου μηχανών, έξυπνων πολυπρακτορικών (multi-agent) συστημάτων, σημασιολογικής διάστασης στις προδιαγραφές του διαδικτύου (semantic WEB), επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και λόγου, απόκτησης, αναπαράστασης και διαχείρισης της γνώσης, καθώς και έρευνα σε θέματα γνωσιακής επιστήμης που θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου και συνεπώς θα οδηγήσει σε καλύτερες τεχνικές προσομοίωσής τους.
Αν και διαπιστώθηκε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία καταγραφής μεθοδολογιών πλήρους υποστήριξης συστημάτων που βασίζονται σε μεθόδους Τ.Ν., σε εφαρμογές διαχείρισης ηλεκτρονικών μηνυμάτων, εγγράφων του διαδικτύου ή εταιρικής γνώσης, πιστεύεται ότι σύντομα τέτοια συστήματα θα διατεθούν στην αγορά και θα έχουν θετική ανταπόκριση από τους χρήστες τους. Στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται μικρές κυρίως εταιρίες που προσπαθούν να αξιοποιήσουν ερευνητικά αποτελέσματα σε εφαρμογές που ενδιαφέρουν την αγορά και τον πολίτη. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί με τη δυνατότητα που έδωσε ο Ν2919/01 στους ερευνητές και τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων για δημιουργία εταιριών τεχνολογικής έντασης (spin-offs). Αυτό που υποστηρίχθηκε με έμφαση ήταν αυτές οι εταιρίες να ακολουθούν τους κανόνες ανάπτυξης συστημάτων βιομηχανικού λογισμικού (Software Engineering) και να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες και στον τρόπο αποδοχής από τους χρήστες τέτοιων συστημάτων.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι προκειμένου να απομυθοποιηθούν πιθανοί φόβοι της κοινής γνώμης για τη χρήση συστημάτων που βασίζονται σε μεθόδους και τεχνικές της Τ.Ν., χρειάζεται πιο ενεργή επικοινωνία για την ενημέρωση των πολιτών από τους επιστήμονες της Τ.Ν.
Παράλληλα με το συνέδριο οργανώθηκαν:
Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΝ Ι.Π. Βλαχάβας Κ.Δ. Σπυρόπουλος |
Copyright © 2001 - 2ο
Πανελλήνιο Συνέδριο
Τεχνητής
Νοημοσύνης
|